Har du en Valp som Biter og Knurrer? Årsaker og Forebygning som Virker!

Valper er SØTE!

Men til tross for hvor søt valper enn er kan man til tider bli psykotisk om den bruker hælen din som biteleke – eller hånden din som nålepute… AU!

Men frykt ei:

Redningen er faktisk ikke langt unna. Det finnes flere teknikker og hjelpemidler man kan ta i bruk for å oppdra og lære den søte valpen din at biting ikke er greit.

I denne artikkelen vil jeg komme inn på både årsaker til at du har en valp som biter og knurrer – samt gi deg tips til hvordan denne atferden kan stoppes en gang for alle.

La oss komme i gang!

Altomhunden.no ønsker å være transperent. Om du kjøper et produkt via våre lenker vil vi tjene en liten provisjon. Vi vil også tjene en liten provisjon om du trykker på en av våre bannerreklamer. Takk for at du støtter altomhunden.no. Vi setter pris på deg!

Valp Som Biter og Knurrer: Hvorfor?

Det kan være mange årsaker til en valp som biter og knurrer – men stort sett vil det gradvis avta etterhvert som valpen vokser til.

Og forresten, det er helt normalt med valpebiting!

Her er de 3 vanligste grunnene til denne til tider plagsomme adferden:

Valpen Utforsker Verden

Når valpen begynner å få tenner, trenger den instinktivt noe å bite på. Det ligger i hundens natur.

I tillegg, foretrekker faktisk hunden å bruke munnen sin fremfor potene til å manøvrere og bevege på ting.

Det kan være søtt i starten, men valpetenner kan være skarpe som nåler og den blodferske hunden forstår ikke hvor hardt den faktisk biter…

En blodig fing etter at Fido lekent høgger til et ivrig øyeblikk er dessverre stort sett uunngåelig i løpet av valpetiden.

Adferden starter faktisk allerede før valpen forlater valpekassen:

Så snart valpen utvikler tenner får den tilbakemelding på bitestyrken fra tispen og øvrige valper i kullet.

«Faktum er at valpebiting faktisk er veldig nyttig! Når valpene biter på hverandre lærer de en meget viktig ferdighet – bitehemming.»

Kilde: canis.no – VALPEBITING – IKKE SÅ FARLIG SOM DU TROR…

Sammen med søsknene, lærer valpene at hard biting fører til ensomhet, eller enda verre, sult:

Bit din søster for hardt under lek? Hun vil antageligvis bjeffe og slutte å leke med deg…

Biter du mamma for hardt mens du dier? Da kan du ende opp med sulten mage når melkefabrikken reiser seg opp og forlater deg…

Stakkars ensomme, bitende valp! Ihvertfall til den har roet seg ned. Da er alt tilbake til normalen igjen, mens valpen er en erfaring rikere i livet.

Den Lille Lærer seg Sosiale Spilleregler

Hunder leker ikke med Lego, Playstation eller Barbiedukker. De jager, løper, herjer, leker biteleker, bokser, drar og wrestler!

Denne leken har faktisk en viktig misjon; å lære valpen alt den trenger å vite for å overleve et “hundeliv” (i dobbel betydning).

Hunder kommuniserer ikke verbalt, de kommuniserer fysisk – med kroppspråk og nærkontakt. Siden hunden ikke er utstyrt med et arsenal av ord, er det fysisk tale som gjelder.

Du ser det gjerne i parken:

Når godt sosialiserte hunder har en konflikt kan deres “dialog” se skremmende ut – tenner, snerring, glefsing og knurring.

Disse interaksjonene er stort sett korte, hvorpå alle parter forlater konflikten uten en skramme. Det ser dramatisk ut, men er mer enn noe en rituell seanse hvor alle parter kjenner sin rolle.

Hvis en eller flere av hundene ikke er tilstrekkelig sosialisert vil samhandlingsmønsteret endre seg og en av partene vil sannsynligvis blir skadet.

«Fra valpen er ca. 3 uker til den er ca. 12 uker er den inne i det som kalles sosialiseringsperioden. Har den ikke møtt og samhandlet med andre hunder og mennesker i denne perioden, vil den for alltid være redd for dem.»

Kilde: Forskning.no – Ti tips til den nybakte valpeeieren

Bitehemming (å lære kontroll over bittets kraft) starter altså allerede som valp sammen med kullet sitt, – men treningen må fortsette gjennom hele hundens liv, med et spesielt sterkt fokus i valpetiden.

Valper Elsker Oppmerksomhet og Action!

Overrasket?

Ja: Valpene biter fordi de får tenner, og for å lære seg kontroll over bitestyrken sin.

Men:

En annen grunn er rett og slett at valpen liker når stemningen blir oppjaget; og ved å bite får den masse oppmerksomhet :).

Å bite for å lokke frem en reaksjon begynner tidlig etter at valpen tas inn i sin “nye familie”.

Et typisk scenario kan være:

Mamma sjekker Facebook’en, pappa halvsover i sofaen, Lisa gjør lekser, mens Petter spiller Fifa. Alle ignorerer lille Fido som vil leke…

“Argh, jeg kjeder meg” tenker valpen. “Hva kan jeg gjøre for å skape litt action her?”

Biting er synonymt med oppmerksomhet, så valpen gjør det den må:

Etter 30 sekunder har den sørget for at samtlige familiemedlemmer har fått seg et tygg i foten, – og temperaturen stiger momentant. Alle har sin fulle oppmerksomhet rettet mot hunden, mens de “bjeffer” lekent i munnen på hverandre (kjefter på hunden).

Alle familiemedlemmer har lagt til sides det de holdt på med og fokuserer nå kun på valpen:

Oppdrag fullført – festen er i gang!

Faktumet er:

Valper har en fantastisk evne til å lure mennesker til å gi dem oppmerksomhet når de kjeder seg, og vi mennesker har en fantastisk evne til å bite på “agnet” gang på gang…

Hva Kan Jeg Gjøre for at Valpen Skal Slutte å Bite?

Nå som du vet HVORFOR valpen biter er det på tide å lære seg noen teknikker for hvordan bitingen kan lukes vekk:

Gjøre Forebyggende Tiltak

Det finnes en del ting man som valpeeier kan gjøre for å venne valpen av med bitingen.

Og når sant skal sies så er jo biting noe vi ønsker å “luke vekk” så tidlig som mulig.

Å ha en voksen hund som ikke er skikkelig oppdratt med tanke på biting kan være en tikkende bombe…

Her er et par enkle forebyggende tiltak du som valpeeier kan gjøre:

  • Om mulig, la valpen være så lenge som mulig med kullet sitt. Valper lærer MYE av tiden den har med sine søsken. Via sosialiseringen med resten av flokken lærer den blant annet både å kontrollere bittet sitt og samhandle med andre hunder. Og dette er VIKTIG!
  • Ta det lille nurket med på valpetrening. Å få veiledning og tips av en profesjonell, samt la valpen sosialisere seg med andre hunder er gull verdt. Det går ikke an å understreke nok viktigheten av at valpen sosialiserer seg!
  • Pass på at du har nok tyggeleker tilgjengelig! Det finnes flere ulike tyggeleker, personlig er vi glad i KONG biteleker som denne. Dette er en sikker vinner som hunden ikke blir lei!
  • Håndmat hunden. Å mate hunden fra hånden er en ypperlig måte å knytte bånd til valpen. I tillegg gir det deg også muligheten til å øve på å belønne god atferd.

Å mate fra hånd lærer også hunden at du er en snill og omsorgsfull person som det lønner seg å bruke tid på.

Alle i familien bør øve på håndmating med hunden, til og med gjester bør oppfordres.

Dette gjelder selvfølgelig ikke små barn, da det fort kan bli tårevått om hunden setter en av sprøytespissene sine (les tennene) i en barnehånd.

Oldemor og oldefar bør gjerne bruke hagehansker eller rustning under matingen da huden ofte blir tynnere med alderen og følgelig da punkterer lettere.

  • Gå på “play-date” med andre valper, eventuelt tolerante vel-sosialiserte voksne hunder. Følg med mens leken pågår, grip inn om leken kommer ut av kontroll.
  • Pass på at hunden får tilstrekkelig fysisk og mental stimuli. Som nevnt tidligere kan valper bite rett og slett fordi de kjeder vettet av seg. Om den får folk til å skrike, løpe, hoppe eller “klikke”, er dette god moro for en liten valp på jakt etter action. Fysisk og mental stimuli vil ikke fjerne bitingen alene (modning og trening vil), men begge deler kan være med på å senke hyppigheten og intensiteten av munnatferden. Denne aktivitetsballen er et genialt enkelt verktøy for både å gi valpen mental of fysisk stimuli – på en gang!

Vær sikker på at din valp får tilstrekkelig med fysisk og mental stimuli. Noen ganger biter valpen fordi den rett og slett kjeder vettet av seg!

Bitehemmende Trening

Når valpene leker småbiter de ofte litt på hverandre. Dette er helt ok.

Men denne småbitingen kan under leken utvikle seg til ordentlig biting. Offeret vil da reagere med et høylydt klynk, noe som kvepper den bitende valpen slik at den slipper taket.

Dette er noe du kan bruke til din fordel under valpetreningen!

Når valpen napper tak i hånden eller fingrene dine for hardt, la hånden bli slapp og klynk eller si AU! Når valpen så slipper taket, overse den i 10 til 20 sekunder før du så vender oppmerksomheten tilbake til hunden.

Det er dog viktig å ikke dra hånden/ det hunden biter vekk fra bittet. Dette trigger valpens jaktinstinkt og gjør egentlig problemet verre.

Ikke gjenta denne opplæringsekvensen mer enn tre ganger på et kvarter – da er det på tide med en valpetimeout.

Hva er vitsen med dette?

Jo:

Målet med denne sekvensen er å lære valpen at forsiktig lek fortsetter, mens hardhendt lek slutter.

Når denne teknikken har luket vekk de harde bittene, fortsetter dere treningen – men nå ved at du reagerer på moderate bitt.

Til slutt kommer dere til punktet hvor hunden forstår at det er greit å leke med munnen UTEN å bite.

Omdirigering

Om du ønsker å lære valpen at munn mot menneskehud ikke er ok i det hele tatt, bruk en teknikk som kalles omdirigering.

Men hva er så omdirigering?

Det er:

Når valpen prøver å nappe i deg, dra hånden vekk før dere får kontakt og gi valpen en godbit eller veiv med en biteleke inntil hunden biter den istedet. Kong sine biteleker som dette beinet er både rimelige – og hunden elsker dem!

Du kan også tilfredsstille hundens trang til å spise på ting ved å leke null-kontakt leker, som apport eller drakamp.

Men la aldri drakampen bli for aggressiv, og lær valpen “slipp” kommandoen slik at du alltid har kontroll og kan fjerne noe fra dens munn uten en aggressiv respons.

Ganske enkelt egentlig…

Distraksjon

I tillegg til å “smake” på mennesker vil også valpen putte andre ting den finner i munnen, mest av ren nysgjerrighet.

I tillegg til å valpesikre hjemmet ditt, ha som nevnt tidligere et tilstrekkelig antall tyggeleker tilgjengelig.

Se an hunden i forhold til hvilke type tyggeleker den passer best til. Noen hunder foretrekker myke bamseleker – andre gummi eller hardplast. Finn leker hunden trives med! Petster har et enormt utvalg – og kjører ofte gode kampanjer.

“Mateleker” er glimrende for å distrahere hunden fra å nappe og gnage på andre ting. I tillegg gir de mental stimuli, siden hunden faktisk må gjøre et stykke hjernetrim for å få belønningen ut av leken.

Ved å ha diverse «ting & tang» tilgjengelig som hunden kan slå ihel tiden med blir den rett og slett “distrahert” fra å underholde seg med biteleken.

Avskrekking

Det finnes forskjellige produkter på markedet som Fooey bitterspray og Simple Solution Chew Stopper – som er designet for å forhindre at hunder smaker og gnager på ting.

Disse produktene smaker skrekk og gru og vil avskrekke hunden fra å smake på ting som forbindes med denne smaken.

For å benytte deg av disse produktene må du gjøre to ting:

Først må du gjøre hunden kjent med lukten og smaken slik at den brenner seg fast i minnet dens. Målet er at lukten i seg selv vil holde hunden unna gjenstander du ikke ønsker å ha dens munn på. For å få dette til, drypp litt på en klut og stapp den inn i hundens munn (ja, kanskje en smule brutalt). Den stakkars valpen spytter det ut med en gang, la den så snuse på det slik at den får satt smaken og lukten i sammenheng.

Nå begynner selve treningen:

Pass på at valpen ikke har fått vann på en time (men ikke lenger) etter at den har vært i kontakt med produktet. Også dette høres nok fælt ut, men om valpen lærer at den kan løpe ti skritt ut på kjøkkenet, ta seg en slurk vann, og vips så er smaken vekk – da er treningen bortkastet. Påfør så produktet på stedene du ikke vil hunden skal ha munnen sin en gang om dagen i to til fire uker og vips; avskrekking fullført.

Au! Valpen Biter Meg i Ankelen!

Mange hunder elsker å nappe i gående folks føtter eller ankler.

For å få en slutt på denne akk så irriterende atferden må du til en hver tid ha en leke i lommen din.

Når hunden biter, eller prøver å bite, stopp – og “stå stille som ett tre”, mens du vifter med leken du har i lommen din.

Målet er å distrahere valpen å få den til å bite i leken istedet for deg.

Alternativt kan du når hunden biter deg, slutte å bevege deg og bli stående musestille til hunden slipper taket.

Når den slipper roser du og belønner med en godbit. Tanken her er å lære hunden at “gode ting skjer når dårlig oppførsel tar slutt”.

Video: Forhindre at Valpen Biter – Gi den en Trygg Oppvekst!

Avslutningsvis: Det Er Verdt Slitet!

Ja, det kan være mye arbeid å få den søte valpen til å kutte ut vampyrfaktene sine (å oppdra en valp er ingen dans på roser), men det er en av de viktigste tingene du noen sinne vil lære hunden din.

Bitetrening redder liv; det sørger for at mennesker og hunder kan leve trygt sammen og nyte hverandres selskap under trygge rammer.

«Bitetrening redder liv»

Valpetrening bør fokusere på å unngå adferdsvansker i den voksne hunden – og ingen adferd er farligere for hunder og mennesker enn biting.

Enhver hund kan bite om den føler seg truet, føler seg fanget eller har vondt. Det er viktig å være bevisst på at til syvende og sist er faktisk en hund en hund.

Men ved å fokusere på bitetrening allerede fra hunden er valp, vil man betydelig senke risikoen for at hunden noen gang vil skade et menneske eller en annen hund ved bruke sine tenner.

Også Verdt å Lese