Hvordan Bli En Bedre Blogger – Tips Og Teknikker

Å skrive blogginnlegg er enkelt. Opprett en blogg, skriv litt svada og klistre det ut på verdensveven.

Enkelt og greit!

Men, hva skal egentlig til for at noen skal ta seg bryet med å lese det du skriver? Hva skal til for at postene dine engasjerer, rører og skaper en flokk av følgere?

Svaret er dedikasjon, lidenskap og ikke minst – du må ta bloggen din “på alvor”.

I denne artikkelen vil du lære både teknikker og få tips til hvordan bli en bedre blogger å gjøre bloggpostene dine til lesermagneter!

Må Jeg Ha En Master I Journalistikk For Å Skrive Fantastiske Innlegg?

NEI.

Uansett bakgrunn kan alle og enhver lære seg å skrive innlegg som tiltrekker seg, og ikke minst underholder lesere. Noe må selvfølgelig ligge til grunn, men dette er egenskaper som kan tillæres ved å endre sitt mindset eller ved å øve, øve og øve.

Om du kjenner deg igjen i egenskapene som følger er utgangspunktet ditt godt!

Du Må Kunne Formidle Ditt Budskap Via Tekst

Å kunne skrive er naturligvis et basiskriterie for å mestre kunsten å blogge. Pennen, eller rettere sagt, tastaturet, er det som skal formidle ditt budskap til dine lesere.

Dine tanker skal ned på papiret på en forståelig og særegen måte.

Hemmeligheten er at du ikke skal skrive som en profesjonell journalist, men som et individ. Du skriver ikke for en avis eller et bokforlag, du formulerer et budskap som skal formidles med dine ord og ditt særpreg.

Du Må Ha Disiplin

Uansett hvilket yrke du har kreves det et snev av disiplin. Om du er student kreves det disiplin. Ja, til og med hobbyer krever disiplin. Men en blogger må ha et lite ekstra hint av disiplin oppå der igjen.

Disiplin?

Ja. Du bør jobbe etter en timeplan. Den bør deles inn i tid til å skrive bloggposter, kommentere på andre blogger og promotering på sosiale medier.

Om du ønsker å opparbeide deg et publikum må det postes jevnt og trutt, det må opprettes relasjoner til andre bloggere og du må markedsføre deg. Det finnes ingen vei utenom.

Du Må Være Villig Til Å Lære

En blogger må ALLTID være åpen for å lære. Selv de mest suksessrike bloggerne er i konstant “læremodus”.

Les andres blogger. Plukk lærdom fra andres erfaringer. Meld deg på nyhetsbrev. Sank kunnskap!

Man blir aldri utlært i dette faget.

Du Må Være Sosial

blogg-og-sosiale-medier

Noen tror at jobben er gjort når artikkelen er skrevet og publisert…

FEIL!

En minst like viktig del som selve skrivingen er å promotere artikkelen. Fecebook, Twitter etc er viktige kanaler for å skape interesse, -samt flagge til verden at du sitter på en artikkel som fortjener oppmerksomhet.

Du må også huske å besvare ALT av eventuelle kommentarer tilknyttet posten din, helst på daglig basis.

Oppgave:

Tenk deg at du har skrevet et fantastisk innlegg som du vet et stort antall mennesker kan ha stor nytte av å lese. Du publiser det på bloggen din og er storfornøyd med mesterverket du har postet. Glede!

6 måneder senere ligger den episke posten fortsatt på bloggen din, men dog uten en eneste kommentar og med skarve 11 visninger i løpet av perioden.

Hvorfor har ingen lest innlegget mitt? Det var jo helt fantastisk bra?

Det hjelper lite å publisere gode innlegg så lenge ingen leser det du skriver…

Tenk deg så at du umiddelbart etter publiseringen av det tenkte innlegget logger deg på Twitter og Facebook kontoene dine og deler innlegget. Du ber også vennene dine gjøre det samme. Noen av dine venners venner deler også innlegget, og venners venners venner det samme… Skjønner du hvor jeg vil? Med ett har innlegget ditt nådd 1000vis av lesere, og kommentarene på posten din begynner å renne inn.

Dette innebærer selvsagt at bloggposten er (med fare for å gjenta meg selv) episk.

Om du sitter på et innlegg som treffer leserne går ofte delingen i sosiale medier av seg selv. Og dette betyr trafikk til din blogg, og kommentarer på din post. Du har nå fått leserne engasjert!

Du Må Være Villig Til Å Jobbe Hardt

Å jobbe hardt er grunnsteinen i det meste man ønsker å bli god til.

Man må jobbe både i søvne og på dagen for å komme opp med nye ideer til bloggen. Som nevnt i sted, må du i tillegg daglig være aktiv på sosiale nettverk for både å promotere samt besvare kommentarer.

På toppen av dette må også innleggene dine skives og postes…

Ja, det er hektisk å blogge!

Du Er En Kreativ Person

Det er ikke et must, men det vil definitivt være en fordel om du innehar en liten porsjon kreativitet.

Kreativt skrevet artikler med spennende vinklinger fanger lesernes oppmerksomhet og engasjerer publikum!

 

Dette er kvalitetene du bør inneha for at du skal erobre verden/ Norge med bloggen din. Om du i tillegg følger tipsene som kommer videre i denne artikkelen er du godt på vei mot noe stort!

Hvordan Bli En Bedre Blogger – Tips & Triks

Hvis du fortsatt henger med regner jeg med at du enten har en egen blogg eller i det minste planlegger/ vurderer å starte en blogg.

Riktig?

Istedet for å famle i mørket vil tipsene som følger gi deg et godt utgangspunkt til å skape en blogg som engasjerer ditt publikum.

Fun fact:

Visste du forresten at en studie utført av Microsoft viser at teknologien har redusert det gjennomsnittlige menneskets konsentrasjonsevne til 8 sekunder? Dette er faktisk ett sekund dårligere enn gullfiskens…

Om man tar dette i betraktning skjønner du at å fange menneskets oppmerksomhet ikke er bare-bare. Det er derfor viktig å formidle budskapet eller ideen din på en effektiv måte før leserens “gullfiskhjerne” plutselig er i andre tanker…

Skjerp sansene, her kommer tipsene:

Sørg For å Holde Paragrafene Dine Korte og Sexy

Laaaaaaange paragrafer vil kjede leserne dine og de vil finne seg noe annet å lese i stedet.

Om ikke bloggen din leverer informasjon som leseren ikke kan leve uten er det liten sjanse for at de vil bli særlig imponert over en artikkel med lange, tunge paragrafer.

Ikke Bytt Mellom 1., 2. og 3. Person i Ett og Samme Innlegg

Dette er en vanlig tabbe.

Bytter du mellom å skrive “jeg”, “vi”, “man”?

Hvis ja, slutt!

Det er ikke lett å få dette med seg mens du skriver, derfor bør hele artikkelen sjekkes paragraf for paragraf hvor du kun ser kvalitetsikrer dette.

Ikke Gjør Dumme Tabber

Beklager uttrykket.

Men som nybegynnere gjør vi alle feil, og vi lærer forhåpentligvis stort sett av dem.

Men istedet for å erfare fra egne dumme feil, lær heller fra feilene andre har gjort før deg. Dette vil igjen føre til at du unngår å gå på de samme blemmene, skjønner?

Her er tre artikler som er verdt å få med seg om du ønsker å unngå noen av nybegynnerfellene:

Skriv Riktig!

For å unngå grammatiske feil er det best å rette opp underveis mens du skriver.

Pass på vanlige skrivefeil og orddelingsfeil!

En feil her og der er ikke krise, men om man gjentar samme skriveleif om og om igjen begynner folk å irritere seg…

Om du er «dårlig» i rettskriving, bruk stavekontroll!

Om du skriver i Word, eller som meg, det fantastiske gratisprogrammet WPS Writer, benytt deg av stavekontrollen. Det finnes også flere stavekontroller på nettet, men om du bruker et ok tekstbehandlingsprogram bør stavekontrollen være innebygget i det.

Ikke Bruk txt Sjargon

Txt sjargongen er språket man bruker når det skrives tekstmeldinger på en mobil. Meningen er å komprimere budskapet ved å bruke minst mulig bokstaver.

Dette har sin plass i tekstmeldingsuniverset, ikke på en blogg. Bloggen blir vanskeligere å lese samt at det utstråler et amatørmessig preg.

Blir vanskeligere å lese?

Ja. Ditt publikum har lest siden barneskolen. Øynene glir elegant over ordene uten å fysisk lese dem, hjernen gjenkjenner bokstavsammensetningen og forstår meningen av ordene uten å anstrenge seg.

«SMSspråket» derimot krever hjerneaktivitet for å tolke ordenes betydning = en tyngre leseropplevelse.

FAKTA:

1 av 5 bloggere oppdaterer bloggen sin daglig. De fleste blogger blir lest om morgenen mellom klokken 7 og 10.

Les Korrektur av Posten 4 Dager Etter Den er Skrevet

Når artikkelen er nyskrevet klarer du ikke vurdere den med et kaldt og klinisk øye.

Teksten er fortsatt fersk i hodet ditt og du vil ikke klare annet enn å skumlese.

Om du ser på teksten noen dager etter den er skrevet må hver linje leses på nytt og det vil bli lettere å identifisere både grammatiske feil samt setninger som trenger omstrukturering.

Pass Deg for Selvmotsigelser!

Ikke glem å sjekke teksten din for selvmotisgelser. Noen vil helt uten å tenke på det putte små selvmotisgelser inn i teksten her og der…

Sier du at du ikke var tilstede, men samtidig beskriver hendelsen fra et førstepersons ståsted?

Skriver du at du ble veldig sjokkert og overrasket hvorpå du senere i teksten fremstiller hendelsen som komisk?

Dette er små feller som er lett å gå i hvorpå resultatet blir en rotete post hvor meningen/ budskapet blir lite troverdig.

Knekk Teksten “i Biter” Når du Leser Korrektur

Del teksten opp i relevante seksjoner, før du så leser korrektur av hver seksjon for seg.

Å lese igjennom et langt dokument kan være gørr kjedelig, noe som går ut over konsentrasjonen og etterhvert også viljen…

Ved å lese gjennom seksjon for seksjon unngår du dette. Sørg for at seksjonen du holder på med blir 110% perfekt før du tar deg en kaffe og går videre til neste del.

Sett av Tid i Kalenderen til å Skrive

tid-til-å-blogge

Dette er forsåvidt nevnt tidligere, men jeg tar det også som et eget punkt.

Disiplin!

Du bør være så pass dedikert til bloggen at du får satt av tid hver uke til skriving.

Om ikke daglig, ihvertfall 2-3 ganger i uken hvor du kan trekke deg tilbake og kun fokusere på å formidle det du har på hjertet.

Dress Opp Innlegget Ditt Med Ekstra Tilbehør

Ved å bruke visuelle hjelpemidler, gode sitater og statistikker (som mennesket av en eller annen grunn elsker) kan du faktisk øke lesernes engasjement med opp til 65%.

Minneverdige titler, trendy tema, video, bilder, podcastlinker, infografikk, og case studies kan alle bidra til å øke opplevd verdi og utbytte leseren sitter igjen med.

Fokuser på Innholdet Ditt

Det opprettes en ny blogg hvert 30 sekund!

Den beste måten å vinne kampen om oppmerksomhet på er å produsere innhold av høy kvalitet. Innhold som hjelper leserne dine og gir dem det de vil ha.

Installer Google Analytics og finn ut hva nettsurferne faktisk leser.

Fokuser på styrkene dine. Det finnes ikke et menneske på denne jord som er ekspert på alt, – og dette vet den gjennomsnittlige bloggleseren.

Lag en blogg hvor leserne vet de kan få unikt innhold og gode råd rundt bestemte tema fra, -og de vil komme tilbake for mer.

Fakta:

I 1999 fantes det kun 23 blogger. I dag FINNES det over 1,5 milliarder blogger på internetT. Litt av en økning!

SEO Spiller en Rolle

Ved siden av innholdet du legger ut på bloggen, vil søkemotoroptimalisering (SEO) også øke trafikken din.

SEO inkluderer, men begrenser seg ikke, til faktorer som:

  • linker fra andre sider.
  • Kvalitet på bloggposter.
  • Ens sosiale nettverk.
  • Antall unike besøkende og nøkkelordene det fokuseres på.

Google Adwords – keyword planner er et glimrende redskap til hjelp for å finne de mest populære nøkkelordene å fokusere på.

Om du bruker/ planlegger å bruke WordPress til bloggen din finnes det en rekke gode SEO gratisplugins som vil gjøre livet enklere for deg.

I en verden hvor det er vanskelig å stikke hodet frem i en stor mengde, vil kombinasjonen av god SEO og gode bloggposter tilpasset et spesifikt publikum hjelpe med å sikre deg lesere raskt og effektivt.

La Publikum Dele Sitatene Dine

Å være “siterbar” er en effektiv måte å få oppmerksomhet fra nye lesere på.

Tydelige, smarte, velformulerte sitater blir fort delt på Facebook og Twitter.

Når du inkluderer en link i posten din hvor leserne kan dele sitatet ditt direkte på et sosialt medium vil dette hjelpe deg med å nå et mye bredere publikum enn hva du hadde klart på egenhånd.

Vær Selvsikker

Ingen tar råd fra en som starter hver setning med “kanskje”.

Enig?

Bli en gå-til kilde ved å snakke som en selvsikker ekspert. Vis leserne at du tar bloggen på alvor ved å levere velskrevet, grundig researched, korrekt informasjon.

Ved å bruke tid på å grave deg ned i temaet du skal skrive om blir det også lettere å formulere seg på en måte som gjenspeiler at du er ekspert på området.

Ikke Ha et Utdatert Utseende

Selv om innholdet er prima vare hjelper det lite om bloggtemaet ditt gjør det vanskelig å navigere, og fontene gjør det vanskelig for øynene å lese.

Få en god venn (en som kjenner deg godt nok til å være oppriktig) til å vurdere siden din og gi deg ærlige tilbakemeldinger.

Av og til trengs det et par ferske øyne for å se ting litt annerledes og poengtere endringer som gjør produktet ditt bedre.

Skriv ned ideer, -hele tiden

notatblokk

“Når du skriver ned dine ideer vil du automatisk vie din fulle oppmerksomhet til dem. Få, om i det hele tatt noen av oss, kan skrive ned en tanke og samtidig tenke en annen. En blyant og et stykke papir er ypperlige konsentrasjonsverktøy.” – Michael Leboeuf

Skriv ned alle ideer fortløpende etter som de dukker opp for deg. Gjør det til en vane ved å laste ned en mobilapp som Evernote eller ha penn og notatblokk i baklommen.

Det betyr ingen ting om du har lunch med venner, eller venter på en legeavtale, – ideer dukker opp hele tiden. Alt du må gjøre er å fange dem når de presenter seg for deg.

Skriv ned 10 ideer per dag. Opparbeide deg et arsenal av ideer. Tenk, du vil aldri mer gå tom for temaer å skrive om!

I følge en akademisk studie husker vi oftere det vi har skrevet ned. Om du ikke skriver ned vil hjernen din fort glemme det du trenger når du er desperat og trenger det.

Innarbeide deg denne vanen med det samme. Ikke utsett det til en annen dag. Finn frem en penn og start allerede etter at du har lest denne posten.

Fortell Historier

Vi snakker ikke Asbjørnsen & Moe. Du trenger ikke starte med «det var en gang …»

Historiefortelling i denne sammenheng handler om å formidle dine tanker, erfaringer, opplevelser og ideer -på en minneverdig, fengslende måte.

Bruk ord, lyder eller bilder. Det handler om å ta leserne fra punkt A til punkt B og ha et godt tak om dem hele veien. De beste bloggerne klarer dette med stor stil, ofte ved hjelp av historier basert på egne eller andres erfaringer.

Historier er minneverdig. Historier appellerer. Og vi kan fortelle og gjenfortelle dem gang på gang. Historier engasjerer og fjerner tvil. Gjennom historier er du i stand til å konstruere et scenario hvor folk kan relatere seg til hva du sier og videre se for seg seg selv i scenarioet.

Bli en minneverdig blogger ved å integrere historier inn i blogginnleggene. Det trenger ikke være din egen historie. Også historier basert på andres opplevelser kan tas med i innlegg så lenge det gir verdi til leseren.

Les Andres Blogger

Dette tipset er ikke valgfritt.

Om du vil skrive bedre bloggposter MÅ du lese andre gode bloggeres poster, – både innenfor og utenfor din sjanger/ industri.

Les om skriving. Les om blogging. Les tips-artikler som dette. Bare sørg for at du leser!

Sannheten er at om du ikke selv leser gode innlegg skrevet av andre, klarer du heller ikke skrive gode innlegg selv.

FAKTA:

Over 50% av verdens bloggere har mer enn en blogg. Profesjonelle bloggere har gjennomsnittlig 4 blogger hver. Ca 27% av verdens bloggere blogger på fulltid.

Finn og Svar på Relevante Spørsmål

Dette er allerede nevnt tidligere, men grunnet dets viktighet tar jeg det med en gang til: Å skrive masse er kanskje den beste og letteste måten å bli en bedre forfatter på.

Men hva skal du egentlig skrive om?

Skriv innlegg som besvarer spørsmål!

Både på nettet og i den virkelige verden finnes det alt for mange spørsmål -men for få svar…

Og det, DET er gode nyheter det!

Tatt i betraktning nivået av konkurranse på nettet, kan du bli en bedre skribent og faktisk bygge et trofast publikum ved å svare på spørsmål på bloggen din.

Folk ønsker svar på sine spørsmål.

Hvis du ikke vet hva du skal skrive om, oppfordrer jeg deg til å finne relevante spørsmål i din nisje eller bransje, og skriv innlegg som besvarer dem.

Konklusjon

Du trenger ingen mastergrad eller fancy tittel for å bli en god blogger. Ofte er det du trenger rett foran nesen din; – dedikasjon, vilje og tid.

Dedikasjon og vilje til å ta deg tid…

For tid er en dyrebar vare.

Når du investerer tilstrekkelig tid på lesing og tid til å følge rådene jeg har gått igjennom i denne posten vil du garantert bli en bedre skribent.

Som en tommelfingerregel når du skriver et innlegg, ikke kast bort tid på å prøve å tilfredsstille alle lesere. Det vinner du null og niks på. Du klarer neppe å skrive en post som får både Olga på 95 og Aksel på 17 engasjert.

Skriv for å uttrykke dine meninger, basert på dine erfaringer og din kunnskap.

Skriv med ditt eget særpreg.

Skriv til et definert publikum. Det er mye lettere å opparbeide seg et trofast publikum ved å fokusere skrivingen din på en spesifikk gruppe mennesker enn å gape over hele nettsamfunnet.

Verdt å lese:

Kilder: